Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

  Εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον η πλανητικοποίηση της ζωής της ανθρωπότητος είναι γεγονός. Στην λεγόμενη Παγκοσμιοποίηση οφείλεται το ότι Άνθρωποι, γνώσεις, πολιτισμοί, εμπορεύματα, πολιτικές, μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον, μεταφέρονται με απίστευτη ταχύτητα παντού στον πλανήτη.
Το φαινόμενο αυτό οδήγησε στην ανάγκη άσκησης παγκόσμιας πολιτικής σε όλους τους τομείς, καθώς και στην διαμόρφωση νέων κέντρων απ όπου ασκείται αυτή η πολιτική.
Οδηγεί επίσης στην μετάλλαξη των τοπικών πολιτισμών, που όμως όσο και αν αλλάζουν λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ τους και λόγω της ένταξής τους σε διεθνή συστήματα αναφοράς δεν θα απαλλαγούν από τις ιδιαιτερότητές τους.
            Η Ελλάδα θα μπορούσε ίσως σε αυτή την καινούργια πραγματικότητα να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην άσκηση παγκόσμιας πολιτικής όσο και κυρίως ως κέντρο άσκησης αυτής της πολιτικής σε ορισμένους τουλάχιστον τομείς, για τους παρακάτω λόγους:
- Η Ελλάδα είναι, μαζί με την Κίνα και το Ισραήλ, και περισσότερο από αυτές τις δύο χώρες, ένα ζωντανό μνημείο μέσα από το οποίο δίνεται η δυνατότητα στην ανθρωπότητα να εξερευνά και να αναγνωρίζει τον εαυτό της. Είναι ένας «Ανθρωπιστικός Ομφαλός». Η γεωγραφική της θέση και η ιστορική- πολιτισμική της παράδοση είναι τέτοια που θα μπορούσε να ευνοήσει την διεθνή παρουσία της ως πόλου συνάντησης της Ανατολής με την Δύση, του Νότου με τον Βορρά, διαφορετικών πολιτισμών μεταξύ τους.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να ασκεί μια παγκόσμια γοητεία, να έχει μια παγκόσμια αίγλη χάρη στο παρελθόν της. Και οι μύθοι έχουν την αξία τους, την ρεαλιστική τους διάσταση.
- Τομείς στους οποίους πρωτίστως θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε να παίξουμε έναν ρόλο διεθνούς και προστατευόμενου κέντρου διαπολιτισμικής συνάντησης και επικοινωνίας είναι ο Πολιτισμός, η Οικολογία και η Πολιτική.
Μια διεθνής Ακαδημία επιστημών-γραμμάτων-τεχνών υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε, ένα Κέντρο Παγκόσμιας Ιστορίας και διαπολιτισμικής συνάντησης, ένα Κέντρο παγκόσμιας προστασίας του Περιβάλλοντος, διεθνή πανεπιστήμια φιλοσοφίας, ιστορίας, πολιτικής, γλωσσολογίας κ.λ. θα μπορούσαν να έχουν την έδρα τους σε διάφορα σημεία της Χώρας’ στην Αλεξανδρούπολη, στην Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς, στην Λέσβο, στην Αμφίπολη, στην Κρήτη, στην Μεγίστη (Καστελόριζο) κ.ο.κ.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι βέβαια η ριζική επανανακάλυψη του ελληνικού πολιτισμού. Παιδεία με ανάλογη ιεράρχηση αξιών και στόχων,
συνεννόηση, επικοινωνία, σεβασμός των ανθρώπων και της φύσης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου